Ellinors konditori

Syltmuffins med havretopping

Nu har det inte lagts upp några recept sedan i julas. Jag hamnade i en kreativ svacka på alla fronter (bageri, konst och skriveri) och har arbetat på att förbättra detta. Dessa muffins bakade jag för en dryg månad sedan för att fira min bror som fyllde tjugo år. Receptet har jag hittat på själv och är byggt ur ett perspektiv att använda sådant jag hade hemma, eftersom jag helt enkelt var för lat för att springa till butiken för att inhandla ingredienser.
 
 

Muffins ger ca. 10 st.

75 g smör
3 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 dl hallonsylt
1krm salt
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smölt smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och kardemumma.
  5. Vänd ner mjölblandningen och sylten i ägg- och sockerblandningen.
  6. Tillsätt smöret och sylten och blanda ihop.
  7. Fyll muffinformar med smeten. Ca. 3/4. Använd gärna en muffinplåt då dessa lätt flyter ut.
  8. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Under tiden förbereder du toppingen.

Topping

1½ dl havregryn
1 dl socker
50 g smör
hallonsylt
  1. Smält smöret.
  2. Rör ihop alla ingredienser, utom sylten.
  3. När du har tagit ut muffinsarna (de ska inte vara klara), droppa 1-2 tsk hallonsylt i varje muffin.
  4. Häll på lite av havreströsslet på varje muffin.
  5. Fortsätt grädda i ytterligare ca. 20 minuter, eller tills de är torra om du provsticker dem (givetvis inte där sylten är).
  6. Låt dina muffins kylas ned lite innan du äter dem.

2013-06-02 kl. 13:11:00 | Kommentarer (0)

Kategorier: Muffins. Sötsaker.