Ellinors konditori

Amerikansk apelsintårta

Jag har märkt att jag hela tiden bakar samma saker om och om igen. Därför startar jag nu ett nytt projekt där jag varje helg ska baka något jag aldrig har bakat förr. Det första blir en apelsintårta. Receptet fick pappa och hans dåvarande fru när de var tillsammans med ett team i USA. Det är ett recept jag nog aldrig skulle ha provat om inte pappa hade bett mig att baka just den här tårtan. Varför? Jo, jag tyckte det lät lite trist, men ack så fel jag hade! Den var verkligen otroligt god!
 


 

Tårtbotten

3 ägg
2 dl socker
6 msk vatten
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
  1. Sätt ugen på 200°C.
  2. Smörj och bröa en kakform (en springform kan vara för stor).
  3. Värm upp vatten (i kastrull, tekokare, etc.)
  4. Vispa äggen och sockret fluffigt. Tillsätt vattnet, en msk i taget, under vispningen.
  5. Blanda noggrant ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i ägg- och sockerblandningen.
  6. Grädda i 25-30 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska vara torr och stabil om du sticker ner en provsticka i mitten.
  7. Låt svalna.
 

Fyllning

Vaniljkräm (köpt eller ca. halva satsen av det här receptet)
Vispgrädde
  1. Dela tårbottnen i två lager.
  2. Koka vaniljkrämen och bred ut på det undre lagret. Lägg på det övre lagret.
  3. Vispa grädden och bred ut på och runt tårtan. Ett tips är att först breda på ett tunt lager grädde först så att det inte blir en massa smulor i resten av grädden.
 

Glasyr

4 dl florsocker
Saften av 1 apelsin
Ett paket syltade/kanderade apelsinskal.
Ev. ett par droppar gul karamellfärg
Ev. ett par droppar ättiksprit
  1. Pressa saften ur apelsinen och vispa i florsockret.
  2. Tillsätt de syltade apelsinskalen, karamellfärgen och ättikspriten och blanda.
  3. Låt stå i kylen ett tag så att den tjocknar. Jag gjorde inte det och glasyren gled av tårtan.
  4. Häll glasyren mitt på tårtan och låt den rinna ut lite på sidorna.
 

2012-09-09 kl. 13:11:00

Kategorier: Sötsaker. Tårtor och kakor.

Kommentarer




Publiceras ej