Ellinors konditori

Somrig tårta

Den här tårtan är verkligen jättegod. Den passar alldeles utmärkt till midsommarkalaset, men även som t.ex. födelsedagstårta. Den blir extra god om man bakar den dagen innan den ska ätas och förvarar den i kylen. Då suger kakan åt sig saft från hallonen och smakar helt enkelt ännu bättre än när man bakar den samma dag. Jag föredrar att använda sockerkaka istället för vanliga tårbottnar; det ger lite mer smak åt det hela, tycker jag.

Bilden nedan är från förra årets midsommar, eftersom jag inte har tänkt baka någon tårta den här gången. I år blir det små citronbiskvier (ur Lisa och Monica Eisenmans Sommarens Söta) istället.


Sockerkaka

50g smör
2 ägg
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1dl vatten/mjölk
2tsk vaniljsocker
2dl socker
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Smörj och bröa en kakform (vanlig eller springform spelar inte så stor roll, men jag tycker själv att det är enklare med en springform).
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i ägg- och sockerblandningen tillsammans med smöret och vattnet.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 30-45 minuter. Här har jag märkt att tiden varierar väldigt mycket från en gång till en annan. Den kaka som blev klar på en halvtimme en gång kan ta mycket längre tid en annan gång, så håll uppsikt. Gör ett provstick. Kakan ska vara torr, dvs. inte kletig, men låt den inte vara inne för länge. En torr sockerkaka är inte alls lika rolig att äta som en saftig.
  7. Låt svalna i formen.

Fyllning etc.

Vaniljkräm
Ca. 400g tinade frysta hallon
Vispgrädde
Jordgubbar
  1. Skär kakan så att du får tre lager.
  2. Bred/Spritsa ett lager vaniljkräm (recept hittar du här - halva satsen borde räcka) på det understa lagret.
  3. Lägg på det mellersta sockerkakslagret.
  4. Mosa hallonen och bred dem över mellanlagret. Gå inte helt ut till kanten (men nästan) för att förhindra att grädden missfärgas.
  5. Lägg på topplagret.
  6. Vispa grädden och använd en slickepott för att, med lätt hand, "dutta" ut grädden på toppen och sidorna av tårtan. Gör du tårtan dagen innan kan det vara en god idé att bara bre på ett tunnare lager  grädde nu och bre på nyvispad grädde dagen då den ska ätas. Vispad grädde ser helt enkelt lite mer aptitlig ut när den är ny.

2012-06-21 kl. 00:33:00 | Kommentarer (0)

Kategorier: Sötsaker. Tårtor och kakor.

Vaniljkräm

I nästa inlägg kommer ett recept på en somrigt tårta med hallon, jordgubbar och vaniljkräm och då behöver man såklart ett recept på vaniljkräm! Man kan visserligen använda marsánkräm, men det kan vara tydligen väldigt skadligt, särskilt för barn som kan utveckla allergier, m.m. Därför försöker jag alltid göra äkta vaniljkräm om jag har tid, men visst händer det att jag fuskar och använder marsán istället, trots att den äkta varan både ser godare ut och är mycket godare. Receptet ger 4-5dl kräm.

Del 1

¾ dl socker
40 g maizena/potatismjöl (drygt ½ dl)
1dl mjölk
120g (6-7st)
Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn smet. Se till att all maizena kommer med; det är viktigt för konsistensen.

Del 2

4dl standardmjölk
½dl socker
½-1 vaniljstång
25g smör
  1. Skrapa fröna ur vaniljstången och koka upp allt utom smöret in en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt ägguleblandningen (del 1). Koka på svag värme under ständig omrörning, helst med en visp, tills krämen har tjocknat.
  3. Lägg smöret i en bunke och sila krämen över smöret. Rör runt tills smöret har gått samman helt med resten av krämen.
  4. Förvara i kylskåp.

2012-06-20 kl. 13:46:00 | Kommentarer (0)

Kategorier: Sötsaker. Sötsaker - Tillbehör.

Grillad kyckling med broccoligratäng

Den här rätten har jag fått göra otaliga gånger. Min familj älskar den och den är väldigt enkel att göra, men den kräver lite planering eftersom kycklingen ska marineras.

Jag grillar min kyckling i ugnen eftersom man inte får grilla på balkongen där jag bor, men har ni tillgång till utomhusgrill är jag nästan helt säker på att det blir ännu godare. Tycker du inte om broccoli kan jag meddela att det är minst lika gott med potatisgratäng till den här kycklingen.

Kyckling - Del 1 3-4 portioner

1kg kycklingfiléer

Marinad:
½dl olivolja
1dl chilisås (Heinz, hittas oftast där ketchupen finns i butikerna)
1msk tomatpuré
1msk honung
3-4 vitlöksklyftor
2msk torkad rosmarin
1msk torkad basilika
svartpeppar
  1. Tina upp kycklingen. Rensa bort senor och andra mindre trevliga bitar från filéerna och dela upp dem i 3-4 jämnstora bitar. 
  2. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Den ska vara ganska betsk. Lägg till mer svartpeppar eller vitlök om du känner att det behövs. Lägg kycklingbitarna i en plastpåse och häll i marinaden. Se till att marinaden täcker alla bitarna ungefär lika mycket. Lägg kycklingen i kylen i minst en timme, men allra helst 3-5 timmar.

Broccoligratäng ca. 6 portioner

Ca. 1kg frusen broccoli
4dl grädde
8 ägg
Riven ost
Vitpeppar
Salt
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Koka broccolin tills den har mjuknat
  3. Smörj en ugnsform i passande storlek med lite smör.
  4. Vispa snabbt ihop grädden och äggen tills allt är helt ihopblandat, tillsätt vitpeppar och salt efter smak.
  5. Fyll formen med broccolin och häll på äggstanningen (ägg- och gräddblandningen).
  6. Strö ost över gratängen. Åtminstone några deciliter.
  7. För att "piffa till den" lite händer det ibland att jag strösslar ut lite torkad basilika ovanpå ostlagret. Det gör inte så stor skillnad för smaken, men ser fint ut.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter eller tills toppen av gratängen blir gyllenbrun och någorlunda fast.
  9. När gratängen är klar, täck den med folie så att värmen inte försvinner under grillningen av kycklingen.

Kyckling - Del 2

  1. Sätt ugnen i grilläge, men håll kvar den vid 225°C.
  2. Placera ut kycklingbitarna på ett ugnsgaller med en folieklädd plåt under för att samla all vätska. Fördela marinaden som finns kvar i påsen på kycklingbitarna.
  3. Sätt plåt och galler ganska högt upp i ugnen (andra falsen för mig) och grilla i ca. 20 minuter. Vänd bitarna efter 10 minuter. Den exakta grilltiden beror på din ugn. Hos mig är 22 minuter alltid perfekt, men det kan vara annorlunda hos dig.
  4. Servera med en god sallad.

2012-06-20 kl. 00:32:00 | Kommentarer (0)

Kategorier: Gratänger. Kyckling. Maträtter.