Ellinors konditori

Grillad kyckling med broccoligratäng

Den här rätten har jag fått göra otaliga gånger. Min familj älskar den och den är väldigt enkel att göra, men den kräver lite planering eftersom kycklingen ska marineras.

Jag grillar min kyckling i ugnen eftersom man inte får grilla på balkongen där jag bor, men har ni tillgång till utomhusgrill är jag nästan helt säker på att det blir ännu godare. Tycker du inte om broccoli kan jag meddela att det är minst lika gott med potatisgratäng till den här kycklingen.

Kyckling - Del 1 3-4 portioner

1kg kycklingfiléer

Marinad:
½dl olivolja
1dl chilisås (Heinz, hittas oftast där ketchupen finns i butikerna)
1msk tomatpuré
1msk honung
3-4 vitlöksklyftor
2msk torkad rosmarin
1msk torkad basilika
svartpeppar
  1. Tina upp kycklingen. Rensa bort senor och andra mindre trevliga bitar från filéerna och dela upp dem i 3-4 jämnstora bitar. 
  2. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Den ska vara ganska betsk. Lägg till mer svartpeppar eller vitlök om du känner att det behövs. Lägg kycklingbitarna i en plastpåse och häll i marinaden. Se till att marinaden täcker alla bitarna ungefär lika mycket. Lägg kycklingen i kylen i minst en timme, men allra helst 3-5 timmar.

Broccoligratäng ca. 6 portioner

Ca. 1kg frusen broccoli
4dl grädde
8 ägg
Riven ost
Vitpeppar
Salt
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Koka broccolin tills den har mjuknat
  3. Smörj en ugnsform i passande storlek med lite smör.
  4. Vispa snabbt ihop grädden och äggen tills allt är helt ihopblandat, tillsätt vitpeppar och salt efter smak.
  5. Fyll formen med broccolin och häll på äggstanningen (ägg- och gräddblandningen).
  6. Strö ost över gratängen. Åtminstone några deciliter.
  7. För att "piffa till den" lite händer det ibland att jag strösslar ut lite torkad basilika ovanpå ostlagret. Det gör inte så stor skillnad för smaken, men ser fint ut.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter eller tills toppen av gratängen blir gyllenbrun och någorlunda fast.
  9. När gratängen är klar, täck den med folie så att värmen inte försvinner under grillningen av kycklingen.

Kyckling - Del 2

  1. Sätt ugnen i grilläge, men håll kvar den vid 225°C.
  2. Placera ut kycklingbitarna på ett ugnsgaller med en folieklädd plåt under för att samla all vätska. Fördela marinaden som finns kvar i påsen på kycklingbitarna.
  3. Sätt plåt och galler ganska högt upp i ugnen (andra falsen för mig) och grilla i ca. 20 minuter. Vänd bitarna efter 10 minuter. Den exakta grilltiden beror på din ugn. Hos mig är 22 minuter alltid perfekt, men det kan vara annorlunda hos dig.
  4. Servera med en god sallad.

2012-06-20 kl. 00:32:00

Kategorier: Gratänger. Kyckling. Maträtter.

Kommentarer




Publiceras ej