Ellinors konditori

Somrig tårta

Den här tårtan är verkligen jättegod. Den passar alldeles utmärkt till midsommarkalaset, men även som t.ex. födelsedagstårta. Den blir extra god om man bakar den dagen innan den ska ätas och förvarar den i kylen. Då suger kakan åt sig saft från hallonen och smakar helt enkelt ännu bättre än när man bakar den samma dag. Jag föredrar att använda sockerkaka istället för vanliga tårbottnar; det ger lite mer smak åt det hela, tycker jag.

Bilden nedan är från förra årets midsommar, eftersom jag inte har tänkt baka någon tårta den här gången. I år blir det små citronbiskvier (ur Lisa och Monica Eisenmans Sommarens Söta) istället.


Sockerkaka

50g smör
2 ägg
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1dl vatten/mjölk
2tsk vaniljsocker
2dl socker
 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Smält smöret och låt det svalna.
 3. Smörj och bröa en kakform (vanlig eller springform spelar inte så stor roll, men jag tycker själv att det är enklare med en springform).
 4. Vispa ägg och socker pösigt.
 5. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i ägg- och sockerblandningen tillsammans med smöret och vattnet.
 6. Grädda mitt i ugnen i ca. 30-45 minuter. Här har jag märkt att tiden varierar väldigt mycket från en gång till en annan. Den kaka som blev klar på en halvtimme en gång kan ta mycket längre tid en annan gång, så håll uppsikt. Gör ett provstick. Kakan ska vara torr, dvs. inte kletig, men låt den inte vara inne för länge. En torr sockerkaka är inte alls lika rolig att äta som en saftig.
 7. Låt svalna i formen.

Fyllning etc.

Vaniljkräm
Ca. 400g tinade frysta hallon
Vispgrädde
Jordgubbar
 1. Skär kakan så att du får tre lager.
 2. Bred/Spritsa ett lager vaniljkräm (recept hittar du här - halva satsen borde räcka) på det understa lagret.
 3. Lägg på det mellersta sockerkakslagret.
 4. Mosa hallonen och bred dem över mellanlagret. Gå inte helt ut till kanten (men nästan) för att förhindra att grädden missfärgas.
 5. Lägg på topplagret.
 6. Vispa grädden och använd en slickepott för att, med lätt hand, "dutta" ut grädden på toppen och sidorna av tårtan. Gör du tårtan dagen innan kan det vara en god idé att bara bre på ett tunnare lager  grädde nu och bre på nyvispad grädde dagen då den ska ätas. Vispad grädde ser helt enkelt lite mer aptitlig ut när den är ny.

2012-06-21 kl. 00:33:00

Kategorier: Sötsaker. Tårtor och kakor.

Kommentarer
Publiceras ej