Ellinors konditori

Jordgubbskakor

De här kakorna är väldigt enkla att göra, men det tar ett tag, beroende på hur stor sats du gör.
Degen räcker till ca. 4 plåtar så om du vill kan du halvera receptet, men hemma hos mig tog de fyra plåtarna slut på bara två dagar.
 

Mördeg

7dl vetemjöl
200g smör
2-3 dl strösocker
1-2 ägg
  1. Kör mjöl, smör och socker i mixer (eller nyp ihop för hand) tills allt har gått samman till en smulig deg. Tillsätt ett ägg. Tycker du att degen fortfarande är för smulig tillsätt ytterligare ett ägg. Mördeg ska inte mixas för länge, bara så länge som krävs för att degen ska gå samman.
    Vanligtvis är det en bra idé att låta degen ligga i kylen ett tag, men eftersom den inte ska kavlas behövs inte det.
  2. Ta bitar av degen och rulla till bollar, ca. 1,5cm i diameter. Lägg bollen på lite plastfolie och vik över folien så att bollen har plast på båda sidor. Använd din hand för att platta ut bollen till en 2mm tjock cirkel. Tips: Använd delen av din hand som är precis under tummen. Gå runt i små små cirklar. Jag tycker själv att resultatet blir jämnast då.
  3. Lägg en klick (ca. 1tsk) jordgubbssylt/-marmelad på degcirkeln och vik degen så att det blir en halvcirkel med marmelad i. De ser lite ut som små calzone-pizzor.
  4. Placera ut på en plåt. Kakorna smälter ut lite så ha lite utrymme mellan dem. Några millimeter räcker.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Temp: 225°C

2012-07-20 kl. 16:24:17

Kategorier: Småkakor. Sötsaker.

Kommentarer




Publiceras ej