Ellinors konditori

Chokladkola

Är det något godis jag måste ha till jul är det chokladkola. Här kommer mitt recept som någon gång skrevs ner i familjens handskrivna kokbok.
 
 

Chokladkola

3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl socker
2 msk kakao
1 tsk ättikssprit
1 msk smör
  • Blanda ihop allt i en tjockbottnad kastrull och koka på hög värme.
  • Sänk värmen till medeltemperatur när du märker att det börjar hända något i kastrullen.
  • Rör inte om hela tiden utan gå dit och rör om ungefär var femte minut.
  • Jag tycker själv att kolan blir perfekt vid 125-126 grader, men det är ju väldigt subjektivt. Har du ingen sockertermometer, använd dig av kultricket för att se om kolan är färdig. Det kan vara bra att göra det även om man använder en termometer.
  • Häll ut kolan på smör-/bakplåtspapper, ev. i en ugnsform så att den inte rinner ut.
  • Skär upp i valfri storlek när den har stelnat ett tag och slå in i t.ex. cellofan eller smörpapper.

2012-12-14 kl. 18:32:00

Kategorier: Godis. Julgodis. Sötsaker.

Kommentarer




Publiceras ej